Beacon Lesson Plan Library

The War that Changed Nothing

Chet Geering

Description

Students will be able to process a variety of information on the Crimean War.

Objectives

The student understands significant political developments in Europe in the 19th century.

Materials

-WORLD HISTORY THE HUMAN EXPERIENCE. New York: Glencoe McGraw-Hill, 2001. (or comparable text)
-Pencil
-Paper
- Access to copy machine
- Short Answer Questions (enclosed)
- Dry erase board and markers

Preparations

1. Read text Chapter 18 (or appropriate chapter).
2. Look through the procedure listing and make sure you are familiar with the terms listed within.
3. Make copies of the questions for students.

Procedures

1. Have students read chapter 18 in the text (or comparable chapter from another text) the night before the lesson.
2. Ask students, “What was the only war in the middle of the Nineteenth Century which involved a number of powerful European Nations?” (Answer: The Crimean War.)
3. Ask students, “What would cause a country to go to war?”
4. Record student answers on the board.
5. Ask students, “Did the Revolutions of 1848 in Europe (previous chapter) have anything to do with the Crimean War of 1853 – 1856?” (Answer: Yes, the idea of nationalism caused many European countries to see war and territorial gain as a measure of a nation’s greatness.)
6. Be sure to define and review the idea of nationalism with the students.
7. Discuss the answers to #5 and #6 fully with the students.
8. Ask students, “What nations participated in the Crimean War?” (Answer: Great Britain, Ottoman Empire, France, Austria, and some of the Italian states against Russia.)
9. Ask students, “Since the odds were five against one, who do you think won the war?” (Answer: Great Britain, Ottoman Empire, France, Austria, and some of the Italian states.)
10. Ask students, “Did this war have any unique aspects that other wars we have looked at may not have had?” (Answer: Yes)
11. The answer to number ten should be these three: role of women, public view of the war, results of the war.
12. Ask students, “What were the roles of women during this war?” (Answer: Women such as Florence Nightingale became nurses and provided aid to the wounded for the first time on a large scale.)
13. Ask students, “How did the public, the people back at home, view the war?” (Answer: Like most wars, the public supported their troops; however, unlike previous wars, this was the first time that journalists kept tabs on the war. The governments of each country also tried, for the first time, to keep the public aware of the progress of the war.)
14. Ask students, “When the war was over did anything change? Were boundaries redrawn? Were reparations paid? (Answer: No, absolutely nothing changed. When the war was over, no political or geographical changes were made.)
15. Be sure to discuss #12 - #14 with the students.
16. Assign list of short answer questions. (See attached file.)
17. Teacher evaluates short answer responses.

Assessments

1. Students will be graded on their answers to the series of short answer questions provided.
2. The teacher can also informally evaluate the students by encouraging class participation and discussion by as many students as possible.

Attached Files

This list of short answer questions on the Crimean War.     File Extension: pdf

Return to the Beacon Lesson Plan Library.